Τι είναι η υπερακουσία;

Posted by akoustika 02/03/2021 0 Σχόλια

 

 

 

 

Εάν παρατηρείτε ότι αντιλαμβάνεστε τους φυσιολογικούς για άλλους ανθρώπους ήχους ως ανυπόφορους τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από υπερακουσία . Για μερικούς ανθρώπους, τα συνηθισμένα επίπεδα ήχου προκαλούν πόνο στα αυτιά τους. Αυτό μπορεί να δημιουργεί δυσκολία στην καθημερινότητα τόσο των πασχόντων , όσο και των φίλων ή της οικογένειας τους.

Η υπερακουσία ορίζεται ως μια ανωμαλία του αυτιού που δημιουργεί ευαισθησία σε καθημερινούς ήχους με αποτέλεσμα το αίσθημα πόνου η δυσφορίας . Συμπτώματά της είναι :

  • Πόνος ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο αυτιά
  • Αίσθηση ότι το αυτί σας ‘’δονείται’’
  • Εάν αισθανθείτε ζάλη ή ασταθής, μπορεί να έχετε αιθουσαία υπερακουσία.
  • Εάν έχετε εμβοές πολύ πιθανό να πάσχετε από υπερακουσία. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με εμβοές υποφέρουν και από υπερακουσία. Για αυτά τα άτομα οι εμβοές μπορεί να επιδεινωθούν όταν ακούσουν έναν δυνατό ήχο.

 

 

 

 

Πως ενεργοποιείται η υπερακουσία ;

 

Για άτομα που υποφέρουν από πόνους στο αυτί , η υπερακουσία φαίνεται να εμφανίζεται σε στάδια. Αφού εκτεθεί κάποιος σε ένα δυνατό θόρυβο μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει καθημερινό πόνο για κάποιες μέρες ή και βδομάδες που μπορεί να εμφανίζεται ως πονοκέφαλο , κάψιμο στο κεφάλι , χτύπημα ή σαν να τρυπάει κάτι αιχμηρό το κρανίο.

 

 

Πόσο συχνή είναι η υπερακουσία ;

 

Έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι 9 εώς 17 % του πληθυσμού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θόρυβο. Πολλοί άνθρωποι με υπερακουσία αναπτύσσουν επίσης μια υπερβολική δυσαρέσκεια για συγκεκριμένους ήχους όπως για παράδειγμα το μάσημα – πρόβλημα που ονομάζεται ‘’μισοφωνία’’. Η ‘’φωνοφοβία’’ αφορά έναν ακραίο φόβο δυνατό ήχου.

Εάν έχετε απώλεια ακοής, ενδέχεται επίσης μερικές φορές να ακούσετε μια ξαφνική τρομακτική αύξηση της έντασης σε ορισμένους ήχους. Πιθανότατα έχετε αυτό που είναι γνωστό ως ακουστική πρόσληψη, η οποία διαφέρει από την υπερακουσία και γενικά δεν είναι οδυνηρή.

 

 

Τι προκαλεί υπερακουσία;

 

Εάν το ραδιόφωνο ή η τηλεόρασής σας είναι χαμηλά σε ένταση, ενδέχεται να την αυξήσετε για να αντισταθμίσετε. Παρομοίως, το ακουστικό σύστημα του εγκεφάλου σας μπορεί να ανεβάσει τον έλεγχο της έντασης του ήχου - το ιατρικό όνομα για αυτό το φαινόμενο είναι "ακουστικό κέρδος" - για να αντισταθμίσει τη ζημιά σε ένα νεύρο που είναι ελλιπές σε πληροφορίες.

 

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες της υπερακουσίας περιλαμβάνουν:

 

  • Ηχορύπανση, που συχνά σχετίζεται με την εργασία
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Βλάβη στο ένα ή και στα δύο αυτιά λόγω φαρμάκων ή τοξινών
  • Μια ιογενής λοίμωξη (παράλυση Bell) που επηρεάζει το εσωτερικό αυτί ή το νεύρο του προσώπου σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Άρθρο στο περιοδικό Noise & Health αναφέρει ότι πολλές ασθένειες είναι πιο συχνές από ό, τι συνήθως στα άτομα με υπερακουσία. Αυτές περιλαμβάνουν κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), ασθένεια Lyme, ασθένεια Tay-Sachs, ημικρανίες, ορισμένα είδη επιληψίας, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και  νόσος Meniere .

 

 

 

Διάγνωση Υπερακουσίας

 

Ξεκινήστε με μια αξιολόγηση από έναν γιατρό ΩΡΛ για να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε ασθένειες που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε υπερακουσία.

Για τη διάγνωση της υπερακουσίας, μπορούν να ελέγξουν το επίπεδο της έντασης όπου έχετε δυσφορία. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο ένα μέρος της αξιολόγησης, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ένα ιστορικό που αφορά σε φάρμακα, σε ιστορικό έκθεσης σε θόρυβο και σε τυχόν σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άγχους και κατάθλιψης.

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερακουσία;

 

Ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχει θεραπεία για την υπερακουσία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με την αιτία της πρόκλησης υπερακουσίας. Για παράδειγμα, εάν είχατε τραυματισμό, η υπερακουσία σας μπορεί να βελτιωθεί καθώς αναρρώνετε.

Εάν έχετε απώλεια ακοής και πάσχετε από υπερακουσία, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να προγραμματιστεί ειδικά για να σας βοηθήσει. Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν την ένταση των δυνατών θορύβων και να ενισχύσουν πιο ήπιους ήχους για να ταιριάζουν με την απώλεια ακοής σας.

Ειδικά εάν έχετε τακτικούς πόνους, είναι σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση σε έντονους ήχους. Η απλούστερη προσέγγιση είναι να φοράτε ωτοασπίδες ακύρωσης θορύβου.

Υπάρχουν εξελιγμένες ωτοασπίδες, σχεδιασμένες- π.χ. για μουσικούς – με φίλτρο που ελέγχει την ένταση του ήχου.

 

 

 

 

 

Εάν έχετε αναπτύξει απώλεια ακοής, εμβοές ή υπερακουσία ενώ εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον, ενδέχεται να δικαιούστε αποζημίωση εργαζομένου, δηλαδή ένα χρηματικό ποσό για να πληρώσετε για τη θεραπεία σας.

Οι διάφορες ενοχλήσεις που αφορούν την ακοή είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης τους. Επισκεφθείτε άμεσα έναν ΩΡΛ που θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά το πρόβλημα σας και θα σας δώσει την λύση που ταιριάζει στην περίπτωση σας.