Γιατί νιώθετε βουλωμένα τα αυτιά σας;

Posted by akoustika 05/04/2021 0 Σχόλια

 

 

 

 

Θα έχετε παρατηρήσει πώς κάποιες φορές νιώθετε τα αυτιά σας ‘’φραγμένα’’ , χωρίς αυτό όμως να οφείλεται σε κάποια δική σας ενέργεια εκείνη τη στιγμή , όπως για παράδειγμα τη χρήση μίας μπατονέτας ή το δάχτυλο σας. Που οφείλεται αυτή η αίσθηση σίγασης του ήχου όταν δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα μέσα στο κανάλι του αυτιού σας που να τον εμποδίζει;

Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από κάτι εντελώς ακίνδυνο , όπως είναι η ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας κεριού έως αλλεργίες , διαταραχές άγχους ή νόσος του Μeniere.

Ακολουθούν τέσσερις από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε τα αυτιά σας βουλωμένα :

 

 

 

 

 

 

  • Κερί στο αυτί

Το κερί υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ο τρόπος προστασίας του αυτιού . Η κολλώδης συνοχή του παγιδεύει βρωμιά και άλλους ρύπους , ενεργεί ώς λιπαντικό και επειδή πέφτει μόνο του από το αυτί , χρησιμεύει ως φυσικός αυτοκαθαριστικός παράγοντας . Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο , μπορεί να επηρεάσει την ικανοτητά σας να ακούτε.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής κεφαλής και αυχένα. Τα ακόλουθα συμπτώματα δείχνουν ότι το αυτί σας υποφέρει από υπερβολική ποσότητα κεριού :

      - Αίσθηση ότι το αυτί είναι φραγμένο

- Έντονος πόνος στο εσωτερικό του αυτιού

- Μερική απώλεια ακοής

- Εμβοές

- Κνησμός, μυρωδιά ή εκκρίσεις

- Βήχας

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσετε την υπερβολική συσσώρευση κεριού μέσα στο αυτί είναι να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ ώστε να αφαιρέσει με ασφάλεια την περίσσεια ποσότητα , από το προσβεβλημένο αυτί. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι ποτέ σωστό να δοκιμάσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας με τη βοήθεια μιας μπατονέτας ή άλλων τεχνασμάτων , καθώς θα μπορούσατε να τρυπήσετε κατά λάθος το τύμπανο του αυτιού σας ή να ωθήσετε το κερί βαθύτερα στο κανάλι δημιουργώντας πίεση και πόνο. Για αυτό είναι καλύτερο να αφήσετε έναν επαγγελματία να αποφασίσει αν τα αυτιά σας χρειάζονται έναν πιο ενδελεχή καθαρισμό πέρα από αυτόν που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Υγρό στα Αυτιά

Οι κολυμβητές είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτήν την οδυνηρή κατάσταση. Ωστόσο, το υγρό στο αυτί μπορεί να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε άνθρωπο , καθώς μπορεί να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους. Τα πιο κοινά είναι :

 

 

 

 

  • Λοίμωξη του αυτιού : Τα παιδιά και οι ενήλικες που αναπτύσσουν λοιμώξεις του μέσου ωτός , ενδέχεται να νιώθουν βουλωμένο το αυτί τους λόγω συσσώρευσης υγρών πίσω από το τύμπανο . Αν και αυτή η κατάσταση συνήθως αντιμετωπίζεται από τον ίδιο τον οργανισμό, μπορεί να είναι επώδυνη. Ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν , ο πόνος είναι σοβαρός και τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μία ημέρα. . Τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών , πρέπει να παρακολουθούνται άμεσα.
  • Κολύμπι ή μπάνιο : Ένας άλλος λόγος που το κερί είναι χρήσιμο είναι ότι λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέσο για το νερό που μπαίνει στο αυτί όταν κολυμπάτε ή κάνετε μπάνιο. Παρόλα αυτά , υπάρχουν φορές που το νερό μπορεί να παγιδευτεί μέσα στον Eustachian σωλήνα και τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες απλές τεχνικές ώστε να ‘’στραγγίξετε’’ το αυτί σας . Κάποιες από αυτές είναι να γείρετε το κεφάλι σας πλάγια και να τραβήξετε απαλά τον λοβό του αυτιού σας, να κάνετε ότι μασάτε, να πάρετε μία βαθιά ανάσα ή να φυσήξετε ενώ κρατάτε τη μύτη σας.

  • Πίεση στις κοιλότητες των κόλπων.

Οι κοιλότητες των κόλπων που βρίσκονται στα οστά σας κοντά στη μύτη και ανάμεσα στα μάτια, βρίσκονται επίσης δίπλα στο κανάλι του αυτιού. Όταν εμφανίσετε μία φλεγμονή στις κοιλότητες αυτές , μπορεί να προκληθεί διόγκωση του Eustachian σωλήνα. Όταν συμβεί αυτό , η σύνδεση μεταξύ του αυτιού και του λαιμού κλείνει προκαλώντας το φραγμένο αίσθημα του αυτιού ή χειρότερα πόνο και απώλεια ακοής. Ευτυχώς οι περισσότερες απώλειες ακοής που προκαλούνται από τέτοιου είδους λοιμώξεις ή πίεση ή ιγμορίτιδα είναι προσωρινές και η ακοή επιστρέφει στο φυσιολογικό μόλις εκλείψει η συμφόρηση των κόλπων . Ωστόσο, εάν αισθανθείτε πόνο ή ξαφνική απώλεια ακοής λόγω συμφόρησης επικοινωνήστε με τον ΩΡΛ σας. Εκείνος θα μπορέσει να προσδιορίσει την αιτία της ταλαιπωρίας σας και να σας καθοδηγήσει για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

  • Θόρυβος

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από απότομο και έντονο θόρυβο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους απώλειας ακοής. Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά η οποία μπορεί να προκλήθηκε από έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από έναν απότομο ισχυρό θόρυβο όπως ένας κρότος ή μία έκρηξη . Εάν τα αυτιά σας αισθάνονται φραγμένα ή ακούτε εμβοές έπειτα από μία έξοδο σας σε ένα κλαμπ ή σε ένα γήπεδο , πιθανότατα να οφείλετε στην έκθεση σας σε υπερβολικό θόρυβο. Αν και αυτά τα συμπτώματα συνήθως εκκαθαρίζονται εντός 48 ωρών , μπορείτε να αποτρέψετε τη μόνιμη βλάβη λαμβάνοντας προφυλάξεις όταν επισκέπτεστε θορυβώδη περιβάλλοντα. Ένας τέτοιος τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση ωτοασπίδων ή άλλων συσκευών προστασίας της ακοής . Επιπλέον μπορείτε να μειώσετε την ένταση στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που παράγει ήχο. Τέλος αν δεν μπορείτε να προστατεύσετε τα αυτιά σας από τον θόρυβο , τότε μετακινηθείτε όσο πιο μακριά γίνεται από αυτόν .

  • Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πίεση και πόνο στο αυτί. Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα με άγχος να βιώνουν πόνο στα αυτιά, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το εσωτερικό αυτί είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές της ροής του αίματος. Εάν η καρδιά σας πάει γρήγορα και η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη επειδή αισθάνεστε άγχος , τα αυτιά σας μπορεί να επηρεαστούν απότομα αλλάζοντας την ισορροπία των υγρών στο αυτί σας και κάνοντας το να πρηστεί.

Μία άλλη σπάνια αιτία είναι να προκληθούν διαταραχές λόγω της Νόσου Meniere . Συνήθως αυτά τα άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ίλιγγο , εμβοές και απώλεια ακοής και χρίζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

 

 

 

 

Ζητήστε Βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Είναι πάντα συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης (ΩΡΛ) κάθε φορά που έχετε προβλήματα ακοής. Το να αφαιρείται το κερί μόνοι σας με τη χρήση μπατονέτας ή βαμβακιού συνήθως δεν είναι καλή ιδεά , καθώς οι περισσότεροι καταλήγουν να πληγώνουν το αυτί , ακόμα και το τύμπανο.

Η συμβουλή που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε είναι να βρείτε έναν ΩΡΛ που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη ώστε να αξιολογήσει την ακοή σας πριν ξεκινήσει το πρόβλημα. Επιπλέον καλό θα είναι να τον επισκέπτεστε όποτε πιστεύετε ότι τα αυτιάς σας έχουν ανάγκη από έναν καλό καθαρισμό.