Οι εμβοές μπορεί να συσχετιστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον

Posted by akoustika 30/07/2020 0 Σχόλια

Από μελέτη που δημοσιεύθηκε , διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με εμβοές, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer (AD) και νόσου του Parkinson (PD).

 

 

 

 

 

 

Η  μελέτη  διεξήχθη σε 12.657 ασθενείς με εμβοές και 25.314 μάρτυρες από την Εθνική Βάση Έρευνας Ασφάλισης Υγείας (NHIRD) στην Ταϊβάν. Οι εμβοές, σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέρεται στο άρθρο, εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου το 10% του πληθυσμού ενηλίκων και περίπου το 12-18% του πληθυσμού άνω των 60 ετών. Πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες - συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της μνήμης και της συγκέντρωσης- συνδέονται με τους νευρικούς συσχετισμούς της αισθητηριακής επεξεργασίας για εμβοές και για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με «εμβοές κεντρικού τύπου», μπορεί να θεωρηθεί ως « σημάδι» νευροεκφυλιστικής νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν τόσο τη νόσο του Alzheimer, όσο και τη νόσο του Parkinson, οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαθμιαία προοδευτική απώλεια νευρωνικής λειτουργίας .

Η χρόνια εμβοή μπορεί συχνά να εμφανίζεται με προβλήματα ακοής,δείχνοντας την άμεση σχέση και μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας, ενώ μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ εμβοής και γνωστικής δυσλειτουργίας.

 

 

 

 

 

Η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη και τραυματισμού στο κεφάλι θεωρείται επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο του Alzheimer ,ενώ ο τραυματισμός στο κεφάλι,η εγκεφαλοαγγειακή νόσος και η οστεοαρθρίτιδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μεταγενέστερης νόσου του Parkinson .