Οι εμβοές μπορεί να συσχετιστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον

Posted by akoustika 30/07/2020 0 Σχόλια

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε , διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με εμβοές μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer (AD) και νόσου του Parkinson (PD).

 

 

 

 

 

 

Η  μελέτη  διεξήχθη σε 12.657 ασθενείς εμβοές και 25.314 μάρτυρες από την Εθνική Βάση Έρευνας Ασφάλισης Υγείας (NHIRD) στην Ταϊβάν, η οποία παρέχει κάλυψη σε σχεδόν το 100% των πολιτών της Ταϊβάν, σύμφωνα με το άρθρο. Ο εμβοές, σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που αναφέρεται στο άρθρο, εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού ενηλίκων και περίπου το 12-18% του πληθυσμού άνω των 60 ετών. Πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες - συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της μνήμης και της συγκέντρωσης— συνδέονται με τους νευρικούς συσχετισμούς της αισθητηριακής επεξεργασίας για εμβοές και, για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με «εμβοές κεντρικού τύπου», μπορεί να θεωρηθεί ως « σημάδι» νευροεκφυλιστικής νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις τόσο η νόσου του Alzheimer  όσο και η νόσου του Parkinson είναι «νευροεκφυλιστικές ασθένειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαθμιαία προοδευτική απώλεια νευρωνικής λειτουργίας με ανατομικό ή φυσιολογικό τρόπο».

Η χρόνια εμβοή μπορεί συχνά να υπάρχει με προβλήματα ακοής και υπάρχει έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ εμβοής και γνωστικής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού ελέγχου της προσοχής και της μνήμης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο.

 

 

 

 

 

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με εμβοές μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο AD και PD. Η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη και τραυματισμού στο κεφάλι πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο για νόσου του Alzheimer , ενώ ο τραυματισμός στο κεφάλι, εγκεφαλοαγγειακή νόσος και οστεοαρθρίτιδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μεταγενέστερης νόσου του Parkinson PD.