Πως νιώθει κάποιος όταν διαγνωστεί με βαρηκοΐα

Posted by akoustika 21/10/2020 0 Σχόλια

 

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μια σειρά από διαφορετικά  συναισθήματα μετά

τη διάγνωση  απώλειας ακοής.

 

 

 

 

 

Στάδιο 1: Άρνηση

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ηλικιωμένους, η απώλεια ακοής εμφανίζεται σταδιακά . Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε ακούσει τα πουλιά να τραγουδούν έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς το τελευταίο καιρό.  Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι όλοι γύρω σας μουρμουρίζουν; Με άλλα λόγια, μπορεί να πιστεύετε ότι η ακοή σας είναι μια χαρά ως που  ένα μέλος της οικογένειάς σας σας λέει ότι δεν ακούτε καλά . Ακόμα και τότε, είναι φυσιολογικό να θέλουμε να αρνηθούμε το προφανές. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας "Η ακοή μου δεν είναι τόσο κακή" ή "Έχω κρυώσει τελευταία ’’η ‘’Τα αυτιά μου πρέπει να είναι βουλωμένα." 

 

 

 

 

Στάδιο 2: Θυμός

Όταν δεν μπορείτε πλέον να αρνηθείτε ότι δεν ακούτε καλά μπορεί τα μέλη της οικογένειας που σας ζητούν συνεχώς να μειώσετε την ένταση στην τηλεόραση η να τους λέτε εκνευρισμένα ‘’μιλά καθαρά ‘’ ¨μιλά πιο δυνατά ΄΄ έτσι φτάνεται σε κατάσταση εκνευρισμού

 

 

 

Στάδιο 3: Διαπραγματεύσεις

Αφού περάσει ο θυμός, είναι συνηθισμένο να μπείτε στο στάδιο διαπραγμάτευσης και να αναζητήσετε τρόπους αποκατάστασης της κανονικής ακοής. Ανάλογα με τον τύπο της απώλειας ακοής που αντιμετωπίζετε Και πιθανός να είστε, υποψήφιος για ακουστικά βαρηκοΐας .

 

 

 

 

 

 

Στάδιο 4: Κατάθλιψη

Εάν αισθάνεστε λίγο κατάθλιψη για την απώλεια ακοής σας , δεν είστε μόνοι - ειδικά εάν είστε μεγαλύτερος σε ηλικία . Όταν είναι δύσκολο και εξαντλητικό να συμμετέχετε σε καθημερινές συνομιλίες με φίλους και αγαπημένους, είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Γνωρίζοντας ότι έχουμε χάσει κάτι πολύτιμο, όπως η ακοή μας, μπορεί να μας δημιουργήσει κατάθλιψη

 

 

 

 

 

Στάδιο 5: Αποδοχή

Το τελικό στάδιο της θλίψης είναι η αποδοχή. Στην περίπτωση εκείνων με προβλήματα ακοής, αυτό σημαίνει ότι έχετε αποδεχτεί τους φυσικούς σας περιορισμούς. Ας ελπίσουμε ότι έχετε επιλέξει να συμβουλευτείτε έναν ακουοπροθετιστή  και είστε υποψήφιος για χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και  βελτίωσης της ικανότητάς σας να ακούτε. Εάν ο ΩΡΛ ιατρός μπορεί  σας έχει συστήσει ακουστικά βαρηκοΐας και να έχετε αποφασίσει να μην τα αγοράσετε, η να  θέλετε να το ξανασκεφτείτε αλλά μια  πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει μια άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής. Οι περισσότεροι χρήστες ακουστικών αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και λένε ότι τα ακουστικά έχουν βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους και τους έδωσαν μεγαλύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν επίσης οφέλη για την υγεία , όπως μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης, κοινωνική απομόνωση και κίνδυνο πτώσης ακοής.