Γηροκομεία - Οίκοι Ευγηρίας και ακουστικά βαρηκοΐας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Posted by akoustika 20/08/2020 0 Σχόλια

Γηροκομεία και ακουστικά βαρηκοΐας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

 

 

 

Έχοντας ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε ένα  Οίκος Ευγηρίας έχουμε αρκετές  ανησυχίες.  Τρώει καλά; Είναι ασφαλείς; Σίγουρα θέλουμε την καλύτερη φροντίδα και ποιότητα ζωής για αυτούς που αγαπάμε. Δυστυχώς όταν υπάρχει και απώλεια  ακοής δεν αντιμετωπίζεται ως άμεση ανάγκη.

Όμως το να βρίσκετε κάποιος σε ένα γηροκομείο με απώλεια ακοής  και με την πανδημία που πλήττει αυτήν την περίοδο  τους περισσότερους  ηλικιωμένους σημαίνει  απογοήτευση, φόβο και απομόνωση .

 

Η φροντίδα της ακοής συχνά αγνοείται στα γηροκομεία

Μια έρευνα δείχνει ότι ο από το 80% των ατόμων σε μακροχρόνια περίθαλψη σε γηροκομεία έχουν απώλεια ακοής, ωστόσο η απώλειας ακοής είναι άγνωστη στο προσωπικό του γηροκομείου . Μια μελέτη 279 τρόφιμων  γηροκομείων αποκάλυψε ότι μόνο 30 από τους 279 κατοίκους του σπιτιού είχαν κάνει έλεγχο της απώλειας ακοής τον τελευταίο χρόνο.

 

Ακουστικά βαρηκοΐας στο Οίκος Ευγηρίας

Ακόμα κι αν ένας τρόφιμος γηροκομείου  να έχει ακουστικά βαρηκοΐας , μερικές φορές η προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρησή τους και τη χρήση τους  φαίνεται ανυπέρβλητη, η οποία από μόνη της οδηγεί σε έλλειψη χρήσης ακουστικών . Μερικοί από τους λόγους  για τη μη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας στο γηροκομείο είναι:

•           Κακή εφαρμογή

•           Δυσκολεύεται  να το  φορέσει

•           Δύσκολο στη χρήση

•           Δεν λειτουργεί σωστά

•           Καμία βοήθεια δεν δόθηκε όταν χρειαζόταν

       

Η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία επιδεινώνει την ποιότητα ζωής

Καθώς γερνάμε , σχεδόν όλοι μας θα αναπτύξουμε πρεσβυακουσία ή απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Το να μπορέσετε να ακούσετε τι συμβαίνει γύρω σας είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής, ειδικά για όσους βρίσκονται σε υποβοηθούμενη διαβίωση ή γηροκομεία. Δυστυχώς, η απώλεια ακοής συχνά δεν ανιχνεύεται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ , οδηγώντας σε περαιτέρω επεισόδια θυμού, άγχους και σύγχυσης. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένησης μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά από την απώλεια ακοής σημαίνει ότι οι ανάγκες ακοής αυτών των ασθενών πρέπει να λάβουν ιδιαίτερη προσοχή, με την τακτική εξέταση ακοής και τη χρήση και τη συντήρηση του βοηθήματος ακοής να αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα.

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το προσωπικό πρέπει να φορά μάσκες και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για την προστασία των τρόφιμων του γεροκομείου .  Επειδή οι μάσκες μπορούν να συσσωρεύουν τον ήχο και να καθιστούν αδύνατη την ανάγνωση των χειλιών, οι τρόφιμοι   αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ήπια απώλεια ακοής;

 Ακόμα και τα άτομα με ήπια απώλεια ακοής μπορούν να ωφεληθούν από ακουστικά βαρηκοΐας . Όχι μόνο θα βοηθήσει αυτό στην καθημερινή σαφήνεια, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την κόπωση από την ακρόαση και την ανάγκη να συνεχίσει να διεγείρει τα ακουστικά ερεθίσματα του εγκεφάλου. Η ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ατροφία του εγκεφάλου και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας..

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών . Μετά από μια αξιολόγηση ενός  επαγγελματίας ακουοπροθετιστή  θα συστήσει τον τύπο του ακουστικού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τον προϋπολογισμό σας.