Πώς βοηθάνε τα ακουστικά βαρηκοΐας στη διαχείριση των εμβοών (βουητά) ?

Posted by akoustika 12/12/2019 0 Σχόλια

 

 

Πώς βοηθάνε  τα ακουστικά βαρηκοΐας  στη διαχείριση των εμβοών  (βουητά) ?

 

 

 

 

Η εμβοή συνδέεται με κάποιο επίπεδο απώλειας ακοής. Αυξάνοντας τη λήψη και την αντίληψη του εξωτερικού θορύβου με ένα ακουστικό βαρηκοΐας  προσφέρει ανακούφιση από τον εσωτερικό ήχο της εμβοής.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν εμβοές ως σύμπτωμα απώλειας ακοής, που προκαλείται είτε από την ηλικία είτε από την μακροπρόθεσμη βλάβη της ακοής  από κάποιο  ακουστικό  τραύμα στο σύστημα. Η απώλεια ακοής προκαλεί λιγότερα εξωτερικά ηχητικά ερεθίσματα για να φτάσει στον εγκέφαλο. Σε απάντηση  ο εγκέφαλος αλλαζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται διαφορετικές ηχητικές συχνότητες.

Οι ασθενείς με απώλεια ακοής και εμβοές μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας  . Τα ακουστικά είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται μέσα ή πίσω από το αυτί. Χρησιμοποιώντας μικρόφωνο, ενισχυτή και ηχείο, τα ακουστικά  συμπληρώνουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου και αυξάνουν την ποσότητα των ηχητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει και επεξεργάζεται από το ακουστικό σύστημα του σώματος.

Σε μια έρευνα που είχε γίνει  το 2007 για τους λογαριασμό  Βρετανών Ακουολόγων  οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι περίπου το 60% των ασθενών με εμβοές παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση όταν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας ενώ  περίπου 22% των ασθενών βρήκαν σημαντική ανακούφιση.

 

 

 

Τι ακριβώς κάνουν τα ακουστικά βαρηκοΐας σε αυτούς που έχουν εμβοές ?

 

 

 

Επικάλυψη και προσοχή

 

Τα ακουστικά μπορούν να αυξήσουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου στο σημείο που καλύπτει (masking) τον ήχο της εμβοής. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την εμβοή και βοηθά τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στους εξωτερικούς θορύβους του περιβάλλοντος. Η επίδραση κάλυψης των βοηθημάτων ακοής είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους ασθενείς που έχουν απώλεια ακοής στην ίδια συχνότητα με την εμβοή τους.

 

Ακουστική διέγερση

 

 

Η αύξηση του όγκου του εξωτερικού θορύβου αυξάνει επίσης την ποσότητα της ακουστικής διέγερσης που λαμβάνεται από τον εγκέφαλο. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την τόνωση των ακουστικών οδών του εγκεφάλου με ήχους αθόρυβων υποβάθρων που διαφορετικά δεν  τους άκουγαν.

 

Βελτιωμένη επικοινωνία

 

Η έντονη εμβοή μπορεί να καταστήσει δύσκολη  ή και αδύνατη  τη συμμετοχή σε τακτικές επικοινωνιακές και κοινωνικές δραστηριότητες: ακολουθήστε μια συνομιλία, μιλήστε στο τηλέφωνο, παρακολουθήστε τηλεόραση, ακούστε ραδιόφωνο κλπ.

 

 

 

Υπάρχει εξέταση η μέτρηση των εμβοών  ?

 

Ολα ξεκινούν απο την μέτρηση

Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει  ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που μετράει τις εμβοές '' Το Εμβοόμετρο "

Το Εμβοόμετρο  παρέχει μία εντελώς νέα προσέγγιση στην εξέταση εμβοών. προσδιορίζει με ακρίβεια τις εμβοές του ασθενούς, με εργαλεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών στις εμβοές εύκολα με συνεδρίες NOAH™. Δημιουργεί προσαρμοσμένες αναφορές ειδικά για εξετάσεις εμβοών, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές Medicare , αυτή την εξέταση θα την κάνετε στο Ωτορινολαρυγγολόγος (Ωρλ) ο οποίος θα βρει ακριβώς την εμβοή σας .

 

Τα σύγχρονα ακουστικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιπτώσεις εμβοής. Επιπλέον, πολλά μοντέλα ακουστικών  περιλαμβάνουν συμπληρωματική λειτουργία κάλυψης ήχου (λευκό θόρυβο ή άλλο τεχνητό ήχο περιβάλλοντος που παίζεται απευθείας στο αυτί) που καλύπτει περαιτέρω την αντίληψη της εμβοής.