Δυσλεξία η Απώλεια Ακοής

Posted by akoustika 08/11/2019 0 Σχόλια

 

Η Δυσλεξία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο.

 

 

 

 

Τα παιδιά με δυσλεξία θα πρέπει να εξετάζονται για Απώλεια ακοής , Μία ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ότι 1 στους 4 μαθητές είχαν σημαντικά προβλήματα ακοής που δεν αντιλήφτηκαν  οι γονείς. Η μελέτη έδειξε  επίσης ότι 1 στα 3 παιδιά με πρόβλημα ακοής αντιμετώπισε προβλήματα με την ανάγνωση και τη γραφή.

Μια ήπια-μέτρια απώλεια ακοής θα κάνει την αντίληψη του ήχου της ομιλίας δύσκολη, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπως είναι η τάξη στο σχολειό . Επομένως, τα παιδιά που έχουν υποστεί επανειλημμένες μολύνσεις – ωτίτιδα στο αυτί δημιουργήθηκαν  προβλήματα ακοής έχουν διακυμάνσεις σε διαφορετικούς ήχους ακουστικής ακριβώς στο πρώτα σταδία της εκπαίδευσης τους στο σχολειό  που αυτές οι πρώτες γνώσεις είναι σημαντικές  λόγο  αρχικού σταδίου της μάθησης  και ανάγνωσης.

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι αρκετά  συχνές στα παιδιά. Σε μια μελέτη της Βοστώνης με πάνω από 2500 παιδιά έδειξε ότι  πάνω από το 70% των παιδιών είχαν τουλάχιστον μία λοίμωξη στα αυτιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών και  το ένα τρίτο αυτών των παιδιών είχαν πάνω  τρία ή περισσότερα .

 


 

Για αυτό Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά :


- Αμέσως μετά τη γέννηση
- Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο
- Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας