Διαβήτης σχετίζεται με την απώλειας ακοής και την βαρηκοΐα

Posted by akoustika 12/03/2020 0 Σχόλια

 

'Eρευνα δείχνει ότι οι διαβητικοί είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν απώλεια ακοής από όσους δεν έχουν την ασθένεια.

 

 

 

 

 

 

Τι είναι ο διαβήτης;

 

ο διαβήτης αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ή να διαχειρίζεται σωστά την ινσουλίνη, προκαλώντας τη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα αντί να τροφοδοτεί τα κύτταρα. Ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με αυτή την ασθένεια αυξάνεται στο 50% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ινστιτούτου Διαβήτη.Όλοι οι τύποι διαβήτη μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στα κύτταρα στο εσωτερικό αυτί.

 

 

 

 

Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη:

 

 

 

Αυτοί που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 δεν είναι σε θέση να παράγουν την απαραίτητη ινσουλίνη για να μεταφέρουν τη γλυκόζη σε κύτταρα λόγω μιας αυτοάνοσης κατάστασης στην οποία το σώμα προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη.

 

 

Αυτοί που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 είναι σε θέση να παράγουν τη δική τους ινσουλίνη. Ωστόσο, η ποσότητα μπορεί να μην είναι επαρκής ή να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα.

 

 

Και αυτοί που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 3 ειναι κάποιες έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, μια κατάσταση στην οποία οι ορμόνες καθιστούν τα κύτταρα του σώματος πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται συνήθως μετά την γέννηση  του μωρού.

 

 

 

Και στις τρεις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα ή πείνα, υπνηλία, απώλεια βάρους, θολή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης και αργή επούλωση λοιμώξεων.

 

 

 

 

 

Τι σημαίνει διαβήτης με την απώλεια ακοής ; 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, δύο μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας ακοής.

Σε μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας οι διαβητικοί συμμετέχοντες βρέθηκαν να είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν μια ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής από εκείνους χωρίς τη νόσο. Η εμφάνιση της απώλειας ακοής στις  υψηλές συχνότητες ήταν πιο διαδεδομένη στους διαβητικούς (54%) από ό, τι στους μη διαβητικούς (32%).

 

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά την ακοή. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό αυτί.

 

 

 

 

Πώς να προστατεύσετε την ακοή σας εάν έχετε διαβήτη

 

 

Περιορίστε την ένταση στις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αυτοκινήτου. Προστατέψτε τα αυτιά σας από υπερβολικό θόρυβο με ωτοασπίδες , εάν συμμετέχετε σε θορυβώδη χόμπι ή γνωρίζετε ότι θα παρακολουθήσετε ένα συμβάν όπου τα επίπεδα θορύβου θα είναι υπερβολικά.

Ενσωματώστε την κατάλληλη  άσκησης στην καθημερινή σας. Βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος. Συζητήστε με το γιατρό σας για το είδος άσκησης που είναι καλύτερο για σας.