Παρατήρηση των πουλιών στο βουνό και απώλεια ακοής : Πώς βοηθούν τα ακουστικά βαρηκοΐας .

Posted by akoustika 31/12/2020 0 Σχόλια

 

 

 

 

 

Τι ήχους αγαπάμε; Έπειτα από έρευνα  σε 1.621 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες επτά χώρες, η οποία αφορούσε τους ήχους με τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνους, προέκυψε πως  η μουσική και οι ήχοι του περιβάλλοντος ήταν στην κορυφή της λίστας.

Εάν είστε λάτρης της φύσης, ο τρίτος πιο δημοφιλής ήχος δεν θα αποτελέσει έκπληξη: πουλιά. Μεταξύ των Βρετανών, το τραγούδι πουλιών ήταν ο αγαπημένος ήχος όλων.

Ακόμα και σε μια μεγάλη πόλη, μπορείτε να ακούσετε τον ήχο των πουλιών αν παρατηρήσετε προσεκτικά. Με τα χρόνια, όμως, μπορεί να προσέξετε πως ο ήχος αυτός γίνεται όλο και πιο αχνός ή σταματάει εντελώς. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να χάνουμε την αντίληψή για ήχους υψηλότερης συχνότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ήχων των πουλιών. Ένα άλλο παράδειγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι η δυσκολία κατανόησης της ομιλίας μικρών παιδιών.

 

 

 

 

 

Οι ήχοι των πτηνών, είναι η  πρώτη και πιο σημαντική ένδειξη εύρεσής τους από έναν παρατηρητή πουλιών . Τι γίνεται όμως όταν αρχίζει η σταδιακή απώλεια ακοής ;   

«Συχνά ακούς τα πουλιά πριν τα δεις, ειδικά την άνοιξη», δηλώνει η Miriam Rakowski, η οποία καθοδηγεί γκρουπ παρατηρητών πουλιών στο  Central Park , και έχει παρατηρήσει πάνω από 3,000 είδη σε όλο τον κόσμο. « Το τιτίβισμά τους είναι η πρώτη ένδειξη » . Ο ήχος τους μπορεί να την καθοδηγήσει στο που να κοιτάξει, αν και όχι πάντα. «Πολλά πουλιά μπορούν να δημιουργήσουν ήχους ‘’ψευδαίσθησης’’ που προέρχονται από διαφορετική κατεύθυνση», εξήγησε. Επιπλέον, για να αναγνωρίσει τα μεταναστευτικά πουλιά, είναι απαραίτητη η μελέτη των ήχων και των κλήσεων τους. Ωστόσο ,η Rakowski, η οποία δεν διαθέτει ακουστικά βαρηκοΐας, παρατήρησε ότι το εύρος της ακοής της για τους ήχους των πουλιών μειώνεται σημαντικά

 

Πώς λοιπόν τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν τους παρατηρητές πουλιών ;

 

Οι περισσότεροι απώλεια ακοής λαμβάνουν ακουστικά βαρηκοΐας για να ακούνε πιο καθαρά τις ανθρώπινες φωνές και ο προγραμματισμός γίνεται σύμφωνα με αυτή την ανάγκη . Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε, πως πλέον τα σύγχρονα Premium μοντέλα όλων των ακουστικών βαρηκοΐας, μπορούν να προγραμματιστούν για πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις , όπως είναι οι εξωτερικοί ήχοι του περιβάλλοντος και ακόμη και ο ήχος των πουλιών. Εάν λοιπόν έχετε χόμπι την παρατήρηση πουλιών , ή οτιδήποτε αντίστοιχο που σχετίζεται με την ακουστική σας ικανότητα, ενημερώστε τον ακουολόγο σας και εκείνος θα δημιουργήσει για εσάς τις βέλτιστες συνθήκες, προτείνοντας σας μια μάρκα ακουστικών βαρηκοΐας που να ταιριάζει στις απαιτήσεις σας, αλλιώς, αν είστε ήδη χρήστης ακουστικού βαρηκοΐας, θα επιλέξει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για το πιο ευχάριστο και ξεκούραστο ηχητικό αποτέλεσμα. 

Ο εκσυγχρονισμός των ακουστικών βαρηκοΐας , επιτρέπει τι ρύθμιση παραμέτρων που έχουν να κάνουν με :

Την ταχύτητα του ήχου : Τα νέα μοντέλα ακουστικών επιτρέπουν την ταχύτερη επεξεργασία ήχου σε μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου, συγκριτικά με παλαιότερα μοντέλα, όπου η επεξεργασία ήχου χρειαζόταν μέχρι και 5-8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Για έναν παρατηρητή πουλιών αυτή η διαφορά επεξεργασίας ήχου έχει τεράστια σημασία , ώστε να μπορεί να αντιληφθεί γρήγορα την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος.

 

 

 

 

 

Εάν έχετε απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, ιατρικά γνωστή ως πρεσβυακουσία, ίσως να μην μπορείτε να ακούσετε καθόλου ήχους με ψηλές συχνότητες  ενώ μπορούν να είναι πολύ έντονες οι εμβοές και η δυσκολία αναγνώρισης της ομιλίας, ή των ήχων . Ένα καλό ακουστικό βαρηκοΐας με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα αυτό δημιουργώντας ήχους ξεκάθαρους που μπορεί να αναγνωρίζονται ακόμα και από το παρασκήνιο, όπως ένας δυνατός άνεμος ή ο ήχος του κύματος .

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η χρήση ακουστικού για μια συγκεκριμένη χρήση μέσα στην καθημερινότητά μας , είναι λάθος , αφού η ακοή αφορά μία ενέργεια που σχετίζεται με τον εγκέφαλο μας , όποτε το να χρησιμοποιεί κάποιος περιστασιακά το ακουστικό του ενώ έχει πρόβλημα ακοής , εμποδίζει τον εγκέφαλο να έρθει σε επαρκή έκθεση με τον ήχο ώστε να  μπει σε διαδικασία προσαρμογής .  Για αυτό το λόγο , πρέπει πάντα να φοράμε το ακουστικό μας , κάποιες ώρες την ημέρα .