Η Απώλεια Ακοής Συνδέεται Με Πολλαπλά Προβλήματα Υγείας

Posted by akoustika 13/06/2020 0 Σχόλια

Η Απώλεια Ακοής Συνδέεται Με Πολλαπλά Προβλήματα Υγείας

 

 

Η απώλεια ακοής είναι η τέταρτη κύρια αιτία στον κόσμο με αναπηρία. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά από ψυχικές, σωματικές και κοινωνικές επιπλοκές. Καθώς πάνω από το 90% της απώλειας ακοής σχετίζεται με την ηλικία κυρίως εν μέσω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η ικανότητα ακοής συνδέεται ολοκληρωτικά με την επικοινωνία και η απώλεια ακοής οδηγεί σε εμπόδια επικοινωνίας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το άγχος και περιορίζει την ικανότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με γνωστική παρακμή και άνοια.

 

 

Μια ομάδα ιαπώνων ερευνητών προσπάθησαν να ρίξουν περαιτέρω φως στη σχέση της απώλειας ακοής και άλλων ασθενειών μεταξύ των ηλικιωμένων. Εξετάστηκαν τρεις βασικούς τομείς και διαπίστωσαν ότι η απώλεια ακοής είχε σαφή σχέση με και τους τρεις, ειδικά απώλεια μνήμης.

Η ομάδα επωφελήθηκε από τη μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένη έρευνα των συνθηκών διαβίωσης της Ιαπωνίας του 2016, ένα εθνικό ερωτηματολόγιο διατομής με βάση τον πληθυσμό περισσότερων από 220.000 νοικοκυριών. Από αυτό, στόχευσαν 137.723 ερωτηθέντες στην έρευνα ηλικίας 65 ετών και άνω και χωρίς άνοια. Οι  απαντήσεις της έρευνας σχετικά με καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής, επέτρεψαν να γίνουν πολύτιμες συγκρίσεις.

Περίπου το 9% των 137.723 ερωτηθέντων που εξέτασαν είχαν αναφέρει απώλεια ακοής. Οι απαντήσεις τους έδειξαν επίσης ότι η κατάσταση αυξήθηκε με την ηλικία. Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν και βελτίωσαν περαιτέρω την ανάλυσή τους για να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το εισόδημα. Οι διαφορές μεταξύ αυτών με και χωρίς απώλεια ακοής ήταν αρκετά ξεκάθαρες.

 

 

 

Από αυτούς τους περιορισμούς αναφοράς σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ψώνια ή ταξίδια, το 28,9% των ατόμων με απώλεια ακοής επηρεάστηκαν έναντι μόλις 9,5% αυτών χωρίς. Για ψυχολογική δυσφορία ήταν 39,7% έναντι 19,3%. Για απώλεια μνήμης, το κενό ήταν το πιο βαθύ: 37,7% έναντι 5,2%. Αυτά τα μοτίβα ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

 

 

Η απώλεια ακοής έχει τεράστιο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους με πολλούς τρόπους, σωματικά και ψυχικά, περιορίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής

 

 

 

 

Μέτρα όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας και η κοινωνική υποστήριξη από εθελοντές στην κοινότητα μπορούν επίσης να τους παρέχουν βοήθεια.