Μεγαλύτερη Βαρηκοϊα στο ένα αυτί. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Posted by akoustika 23/03/2021 0 Σχόλια

 

 

 

 

 

 

 

Όταν κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν ότι αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής ,μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι η απώλεια αυτή είναι μεγαλύτερη στο ένα από τα δύο αυτιά. Επειδή η φυσιολογική απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ( πρεσβακουσία ) επηρεάζει συνήθως και τα δύο αυτιά εξίσου, εάν παρατηρήσετε ότι η απώλεια ακοής σας είναι πιο σοβαρή στο ένα αυτί, μπορεί να σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε περισσότερους λόγους από την ηλικία. Πιο κάτω αναφέρονται κάποιοι επιπλέον λόγοι που μπορεί η απώλεια ακοής στο ένα αυτί να είναι περισσότερη από το άλλο.

 

 

 

 

 

  • Λοιμώξεις

Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού ενδέχεται να ευθύνονται για την απώλεια ακοής σας. Η μέση ωτίτιδα είναι η μόλυνση του μέσου ωτός. Είναι πιο κοινό στα παιδιά , αλλά και οι ενήλικες μπορούν να προσβληθούν. Πρόκειται για μια φλεγμονή και λοίμωξη του μέσου ωτός ,όπου δημιουργείται συσσώρευση υγρού λόγω βακτηρίων και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Μια σοβαρή λοίμωξη μπορεί να μπλοκάρει τον Eustachian σωλήνα , ο οποίος συνήθως αποστραγγίζει το υπερβολικό υγρό από το μέσο αυτί , γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας. Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής από 24 έως και 45 ντεσιμπέλ, ανάλογα την ποσότητα του υγρού στο αυτί. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας , διότι οι χρόνιες , μη θεραπευόμενες ωτικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια ακοής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Συσσωρευμένο κερί

Η συσσώρευση κεριού στο εσωτερικό του αυτιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορα επίπεδα απώλειας ακοής σε κάθε αυτί . Η συσσώρευση κεριού που επηρεάζει την ακοή, προκαλεί πόνο και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον ΩΡΛ καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, επειδή παγιδεύει βακτήρια. Μερικές φορές, ωστόσο , η έλλειψη καλών βακτηρίων είναι η αιτία της συσσώρευσης κεριού και μπορεί να εμφανίζεται μόνο στο ένα από τα δύο αυτιά. Όπως και να έχει, αν παρατηρείτε πως συσσωρεύεται συχνά κερί στα αυτιά σας , μη διστάσετε να πηγαίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα στον ΩΡΛ σας για καθαρισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Όγκοι

Αν και είναι αρκετά ασυνήθιστο , οι όγκοι μπορούν να προκαλέσουν διαφορές στην ακοή μεταξύ των αυτιών. Ο πιο κοινός τύπος όγκων που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής , ονομάζεται ακουστικό νευρίνωμα , είναι συνήθως καλοήθης και αργά αναπτυσσόμενος. Επηρεάζει την ακοή αυξάνοντας τον όγκο του νεύρου που οδηγεί από τον εγκέφαλο στο εσωτερικό αυτί . Επειδή αυτά τα νεύρα ευθύνονται τόσο για την ισορροπία όσο και για την ακοή, τα ακουστικά νευρινώματα μπορεί να προκαλέσουν ζάλη,  απώλεια της ισορροπίας και δυσκολία στο περπάτημα, μούδιασμα στο πρόσωπο και πτώση της γωνίας του στόματος και απώλεια ακοής. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα , θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

 

 

 

  • Ξαφνική Μονόπλευρη Κώφωση

Η ξαφνική απώλεια ακοής δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση . Η ξαφνική κώφωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά μία από τις πιο συχνές είναι μια ιογενής λοίμωξη του νεύρου της ακοής.