Πρεσβυακουσία: η βαρηκοΐα της Τρίτης Ηλικίας

Posted by akoustika 16/11/2019 0 Σχόλια

Πρεσβυακουσία

Περίπου το ένα τρίτο της ηλικίας  μεταξύ 65 και 70 ετών έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής και περίπου οι μισοί άνω των 75 ετών έχουν και αυτοί απώλεια ακοής

 

 

 

Γερνάει η ακοή;

 

Η Πρεσβυακουσία είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους  απώλειας ακοής, που σημαίνει ότι σχετίζεται με τα αισθητήρια και τα νευρικά κύτταρα. Καθώς μεγαλώνουμε, η κατάπτωση μέσα στο εσωτερικό αυτί και κατά μήκος των νευρικών οδών προς τον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει την ακοή μας. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την υγεία των μικροσκοπικών κυττάρων τρίχας στο εσωτερικό αυτί που μας βοηθούν να ακούμε. Αυτά τα κύτταρα τρίχας μεταφράζουν τα ηχητικά κύματα που συλλέγουν τα αυτιά μας και τα μεταφράζουν σε ηλεκτρικά σήματα για να ερμηνεύσουν στον εγκέφαλο μας ως αναγνωρίσιμο ήχο. Έτσι αυτά τα κύτταρα δεν είναι ανανεώσιμα . Έτσι η Πρεσβυακουσία συνήθως εμφανίζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Συνήθως επηρεάζει και τα δύο αυτιά ταυτόχρονα

 

 

 

 

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια της ακοής ?

 

 

Οι γονείς σας έχουν απώλεια ακοής; Μπορεί να είναι κληρονομικό .

 

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την παροχή αίματος στο μέσο αυτί, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άλλα κυκλοφορικά προβλήματα.

 

Ωτοτοξικά φάρμακα, τα οποία είναι φάρμακα που επηρεάσουν την ακοή. Για παράδειγμα, οι τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και τα αντιβιοτικά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακοή σας.

 

Επίσης η απώλεια ακοής προκαλείται  και από θόρυβο . Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο κατά την εργασία, στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων  μπορεί να προκαλέσει απώλειας ακοής.

 

 

 

 

 

Επειδή η Πρεσβυακουσία εμφανίζεται σταδιακά, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν δυσκολία στην ακοή , κάποια  παραδείγματα είναι :  

 

Διαπιστώνετε ότι μπορείτε να ακούτε αλλά να μην καταλαβαίνετε.

Οι συνομιλίες είναι δύσκολο να κατανοηθούν, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος περιβάλλοντος.

Ορισμένοι ήχοι φαίνονται υπερβολικά δυνατοί ή ενοχλητικοί.

Αντιμετωπίζετε δυσκολία να ακούτε ψηλότερους ήχους, όπως κελάδισμα  πουλιών.

Οι φωνές των ανδρών είναι πιο εύκολα κατανοητές από τις φωνές των γυναικών και των παιδιών.

Βιώνετε ένα μόνιμο  κουδούνισμα, βουητό  και στα δύο αυτιά , γνωστό ως εμβοές.

 

 

 

 

 

 

Πώς εντοπίζεται η Πρεσβυακουσία ; Υπάρχει θεραπεία ;

 

Όπως και οι περισσότεροι τύποι αισθητηριακής απώλειας ακοής, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς όμως, οι περισσότερες περιπτώσεις αισθητηριακής απώλειας ακοής μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακουστικά βαρηκοΐας. Τα άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών . Μετά από μια αξιολόγηση ενός  επαγγελματίας ακουοπροθετιστή  θα συστήσει τον τύπο του ακουστικού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τον προϋπολογισμό σας.