Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως το 2050 , 1 στους 4 θα έχει απώλεια ακοής

Posted by akoustika 16/03/2021 0 Σχόλια

 

 

 

Έρευνες δείχνουν πως μέχρι το 2050 σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ή 1 στους 4 ανθρώπους – θα ζουν με κάποιο βαθμό απώλειας ακοής , σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ ) , που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Τουλάχιστον 700 εκατομμύρια από αυτά τα άτομα , θα καταφύγουν σε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση του προβλήματος τους εκτός αν λάβουν από νωρίς τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Το να αποφεύγουν οι βαρήκοοι το πρόβλημα τους θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ικανότητα των ανθρώπων να επικοινωνούν , να μελετούν και να κερδίζουν τα προς το ζην . Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ατόμων αυτών και την ικανότητα τους να διατηρούν σχέσεις , σύμφωνα με το Tedros Adhanom Ghebreyesus , γενικό διευθυντή του ΠΟΥ .

 

Έκθεση η οποία εκδόθηκε πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής , υπογραμμίζει την ανάγκη να εντατικοποιηθούν γρήγορα οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης της απώλειας ακοής , επενδύοντας και επεκτείνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας που αφορούν το αυτί και την ακοή . Η επένδυση αυτή έχει αποδειχθεί οικονομικά αποδοτική σύμφωνα με τον ΠΟΥ , ο οποίος υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να αναμένουν απόδοση περίπου 16 $ ανά 1 $ που επενδύεται.

 

 

                    

 

 

    

 

 

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης .

 

Όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληροφοριών, γνώσεων και λύσεων όσον αφορά τις ασθένειες που έχουν να κάνουν με το αυτί . Ακόμα και μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης , υπάρχει συχνά έλλειψη γνώσεων σχετικά με την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση της απώλειας ακοής και των παθήσεων του αυτιού, εμποδίζοντας την ικανότητα τους να παρέχουν την απαιτούμενη φροντίδα.

Στις περισσότερες χώρες, η φροντίδα του αυτιού και της ακοής δεν έχει ενσωματωθεί στα εθνικά συστήματα υγείας και η πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι πρόκληση για όσους υποφέρουν από απώλεια ακοής. Επίσης ελάχιστοι γνωρίζουν να τεκμηριώσουν και να κατανοήσουν τους σχετικούς δείκτες που αφορούν ακοολογικές γνώσεις.

Το πιο έντονο κενό στην ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει σε προβλήματα ακοής είναι στο ανθρώπινο δυναμικό . Μεταξύ χωρών με χαμηλό εισόδημα , περίπου το 78% έχει λιγότερους από έναν ειδικό ΩΡΛ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μόνο το 17% έχει έναν ή περισσότερους λογοθεραπευτές ανά εκατομμύριο και το 50% έχει από έναν έως 3 δασκάλους νοηματικής ανά εκατομμύριο .Αυτά τα κενά μπορούν να καλυφθούν μέσω στρατηγικών κινήσεων που αφορούν στην εκπαίδευση και στην κατανομή εργασιών στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Ακόμα και σε χώρες με σχετικά υψηλό ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού σχετικό με την κατάρτιση του θέματος της ακοής υπάρχει άνιση κατανομή ειδικών. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί προκλήσεις, αλλά θέτει και παράλογες απαιτήσεις στα στελέχη που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

 

 

 

 

 

Κύριες αιτίες απώλειας ακοής ..

 

Στα παιδιά, σχεδόν το 60% της απώλειας ακοής μπορεί να προληφθεί μέσω μέτρων όπως η πρόληψη της ερυθράς και της μηνιγγίτιδας , η βελτίωση της μητρικής και της νεογνικής φροντίδας, καθώς και ο έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση ωτίτιδας και φλεγμονωδών ασθενειών του αυτιού.

Σε ενήλικες ο ελεγχόμενος θόρυβος , η ασφαλής ακρόαση και η παρακολούθηση των ωτοτοξικών φαρμάκων μαζί με την καλή υγιεινή του αυτιού μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής ακοής και στη μείωση πιθανότητας απώλειας της. Επιπλέον, ο κλινικός έλεγχος σε διάφορα ηλικιακά σημεία της ζωής μας διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε απώλεια ακοής μπορεί να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατό.

 

 

Πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα

 

Μόλις διαγνωστεί η απώλεια , η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ιατρική και χειρουργική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες του αυτιού . Ωστόσο όταν η απώλεια ακοής είναι μη αναστρέψιμη, η αποκατάσταση της ακοής μπορεί να διασφαλίσει ότι θα παρέχετε στον εαυτό σας μια αποτελεσματική και αποδοτική λύση η οποία ωφελεί από ενήλικες έως και παιδιά.  Τέτοιες λύσεις αφορούν ιατρικά βοηθήματα, δηλαδή ακουστικά βαρηκοΐας που μπορούν να αντικαταστήσουν τη φυσιολογική ακοή και να παρέχουν ένα ξεκούραστο και ευχάριστο αποτέλεσμα στο χρήστη τους. Σε περίπτωση κώφωσης , η χρήση της νοηματικής γλώσσας και άλλων μέσων αισθητηριακής υποκατάστασης όπως η ανάγνωση ομιλίας είναι σημαντικές επιλογές για πολλούς κωφούς, καθώς μπορούν και βελτιώνουν περαιτέρω την πρόσβαση αυτών των ατόμων στην επικοινωνία και την εκπαίδευση.

Για να διασφαλιστεί ότι το όφελος αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων και λύσεων είναι ισότιμα προσβάσιμο σε όλους, οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη ανθρωποκεντρική προσέγγιση . Η ενσωμάτωση καταρτισμένων και πολυπληθών σχεδίων που αφορούν την υγεία του αυτιού και η παροχή υπηρεσιών μέσω ενισχυμένων συστημάτων υγείας είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που κινδυνεύουν με απώλεια ακοής ή ζουν με αυτή.