Εμβοές


emvoes


Τι είναι η Εμβοές; Η εμβοή είναι θόρυβοι στο κεφάλι, που δεν σχετίζονται με καμία ψυχιατρική πάθηση. Ο θόρυβος μπορεί να ακουστεί οπουδήποτε στο κεφάλι ή σε ένα ή και στα δύο αυτιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία για εμβοές.


Φανταστείτε ένα σταθερό κουδούνισμα, βούισμα ή σφύριγμα στο αυτί σας, 24 ώρες την ημέρα. Ονομάζεται εμβοές. Δεν παίρνει ποτέ  διάλειμμα. Είναι πάντα εκεί. Κανείς άλλος, εκτός από τον ήχο, δεν μπορεί να ακούσει τον θόρυβο επειδή δεν προέρχεται από εξωτερική πηγή. Αν και είστε ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον θόρυβο, δεν είναι αποτέλεσμα της φαντασίας σας.


Τι προκαλεί εμβοές; Οι αιτίες της εμβοής μπορεί να διαφέρουν. Αλλά η πιο κοινή αιτία της εμβοής είναι η έκθεση σε θόρυβο. Αλλά η εμβοή μπορεί επίσης να οφείλεται π.χ. σε φάρμακα,ασθένειες, τραύματα στο στρες και στο κεφάλι.


Πόσοι πάσχουν από εμβοές;


Κανείς δεν ξέρει πόσα υποφέρουν από εμβοές. Σχεδόν όλοι μας έχουμε μια  εμπειρία  προσωρινά? ίσως για λίγες ώρες μετά από μια συναυλία ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου τα αυτιά μας υποβάλλονται σε θόρυβο.Αλλά για κάποια εμβοές γίνεται επίμονη και  ή αυξάνεται. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από εμβοές θεωρούν πολύ ενοχλητικό και άβολο.


Σύμφωνα με την Αμερικανική ένωση εμβοϊκής, 45 εκατομμύρια Αμερικανοί παλεύουν με εμβοές. Στη Γερμανία εκτιμά ότι 19 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν υποστεί εμβοές και ότι 2,7 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν επίμονη εμβοές, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο έχουν πολύ σοβαρή εμβοή. Η βρετανική ένωση εμβοής εκτιμά ότι το 10% του βρετανικού πληθυσμού πάσχει από εμβοές.emvoes2Περισσότεροι νέοι με εμβοές


Η εμβοή είναι συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά γίνεται όλο και συχνότερη στους νέους, λόγω των αυξημένων ημερήσιων επιπέδων θορύβου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη χρήσηMP3, iPod και άλλων προσωπικών στερεοφωνικών σημάτων.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα και κατάθλιψη. Ξαφνικά αισθάνονται όλη τους τη ζωή που επηρεάζονται από εμβοές. Φοβούνται ότι ο θόρυβος θα αυξηθεί με την πάροδο των ετών και ποτέ δεν θα εξαφανιστούν και ότι σύντομα θα τρελαθούν.

Μια εξήγηση για τα συναισθηματικά τους προβλήματα είναι ότι άλλοι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Οι πάσχοντες αισθάνονται αγνοημένοι και μόνοι με το πρόβλημά τους. Πολλοί επίσης δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους, καθώς χρησιμοποιείται πολύς ήχος για τον ενοχλητικό ήχο στα αυτιά και σιγά σιγά αυτό απομακρύνει όλη την ενέργεια.

Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ζωή του παθολόγου. Η γενική κόπωση και η έλλειψη ενέργειας επηρεάζει τελικά τους φίλους και την οικογένεια. Η προσοχή μπορεί να απομακρυνθεί από δραστηριότητες εργασίας και ψυχαγωγίας.


Υπάρχει εξέταση η μέτρηση των εμβοών  ?


Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει  ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που μετράει τις εμβοές '' Το Εμβοόμετρο "

Το Εμβοόμετρο  παρέχει μία εντελώς νέα προσέγγιση στην εξέταση εμβοών. προσδιορίζει με ακρίβεια τις εμβοές του ασθενούς, με εργαλεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών στις εμβοές εύκολα με συνεδρίες NOAH™. Δημιουργεί προσαρμοσμένες αναφορές ειδικά για εξετάσεις εμβοών, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές Medicare , αυτή την εξέταση θα την κάνετε στο Ωτορινολαρυγγολόγος (Ωρλ) ο οποίος θα βρει ακριβώς την εμβοή σας .

 


 

Εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον συνεχή θόρυβο της εμβοής:


·        Αποφύγετε το άγχος , καθώς αυτά διεγείρουν ένα ήδη ευαίσθητο σύστημα ακοής.

·        Καλή ανάπαυση και αποφυγή κόπωσης.

·        Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ (καφεΐνης), του οινοπνεύματος και του καπνίσματος (νικοτίνη).

·        Κοιμηθείτε με το κεφάλι σας στηριγμένο σε ανυψωμένη θέση. Αυτό συνήθως μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ή δύο επιπλέον μαξιλαριών. Αυτό μειώνει τη συμφόρηση του κεφαλιού και η εμβοή μπορεί να γίνει λιγότερο αισθητή.

·        Μερικοί άνθρωποι επωφελούνται από τη χρήση  ακουστικών βαρηκοΐας  καθώς ενισχύει τον εξωτερικό θόρυβο (όπως η κάλυψη)

·        Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν περαιτέρω την ακοή (υπερβολικό θόρυβο) και να προστατέψετε τα αυτιά σας από τραυματισμούς και επαγγελματικούς κινδύνους. Χρησιμοποιήστε προστατευτική φθορά αυτιών, όταν χρειάζεται..Οι ασθενείς με απώλεια ακοής και εμβοές μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας  . Τα ακουστικά είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται μέσα ή πίσω από το αυτί. Χρησιμοποιώντας μικρόφωνο, ενισχυτή και ηχείο, τα ακουστικά  συμπληρώνουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου και αυξάνουν την ποσότητα των ηχητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει και επεξεργάζεται από το ακουστικό σύστημα του σώματος.Σε μια έρευνα που είχε γίνει  το 2007 για τους λογαριασμό  Βρετανών Ακουολόγων  οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι περίπου το 60% των ασθενών με εμβοές παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση όταν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας ενώ  περίπου 22% των ασθενών βρήκαν σημαντική ανακούφιση.