Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή

Posted by akoustika 23/02/2019 0 Σχόλια

 

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

 

 

Η Διεθνής Ημέρα για το Αφτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αφτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αφτιά του ανθρώπου.

 

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από βαρηκοΐα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 χρονών) έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής και 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με κάποιας μορφής απώλεια ακοής.

 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

 

 

 

 

 

 

Οι επιπτώσεις που απορρέουν για το βαρήκοο άτομο είναι πολλές και σοβαρές. Πρωτίστως μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του, καθώς προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως απομόνωση, νευρικότητα,άνοια, κατάθλιψη.
Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για την σωστή αξιολόγηση της ακοής σας. Μην αφήνετε την απώλεια της ακοής να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν μόνο από εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές, μας παρέχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε την κατάλληλη λύση στις ανάγκες της κάθε πάθησης αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ακούστε ξανά τους ήχους της ζωής χωρίς κανένα περιορισμό.

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακοοπροθετιστής - Τεχνικός 

Ιπλικτζόγλου Μιχάλης